Situationele zorg: hoe betrek ik mijn patiënt bij zijn/haar gezondheid? + Gratis download!

Situationele zorg: hoe betrek ik mijn patiënt bij zijn/haar gezondheid? + Gratis download!

Op dit moment zijn we druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de masterclasses over zelfmanagement bij astma/COPD patiënten (in opdracht van Takeda).

Ben je praktijkondersteuner, praktijkverpleegkundige of longverpleegkundige en wil je meer weten over deze unieke masterclass klik dan hier.

Een belangrijk doel van deze masterclasses is zorgprofessionals handvatten te geven om zelfmanagement bij hun patiënten te bevorderen.

“Ja leuk” hoor ik je denken, “maar dat zelfmanagement komt (nog) niet van de grond!”.

Dat klopt 🙂 . Uit onderzoeken blijkt dat een heleboel redenen zijn aan te voeren waarom zelfmanagement nog geen doorslaand succes is bij patiënten en zorgprofessionals.

<a href=paulgreber via Compfight cc" width="150" height="150" />Onze eigen conclusie (niet wetenschappelijk, maar wel op basis van onze ruime praktijk ervaring): zelfmanagement is een te groot en te algemeen begrip. Alsof je een olifant moet opeten met een theelepeltje…….of probeert om te gooien met een watje……nou ja, je begrijpt waarschijnlijk wat we bedoelen 😉

Hoe kan ik dan een eerste stap zetten om mijn patiënt meer te betrekken?

Eerlijk is eerlijk: als je op zoek bent naar een snelle oplossing die geen inspanning vraagt, dan kunnen wij je helaas niet verder helpen; die bestaat namelijk niet ;-).

Maar als je bereid bent om nieuwe inzichten en technieken uit te proberen, dan adviseren we je verder te lezen.

Het begint allemaal met een eenvoudig model, Situationele zorg, waarmee je analyseert 1) hoe vaardig en gemotiveerd jouw patiënt is in een specifieke situatie en 2) wat jouw eigen gedrag is in die situatie.

Het resultaat is een beknopt overzicht met vier kwadranten waarin je kunt aflezen wat het meest geschikte gedrag is dat jij als zorgverlener kunt inzetten in de situatie waarin je patiënt zich bevindt.

Op deze manier sluit je goed aan bij de behoefte van de patiënt, worden gesprekken minder vermoeiend én, ook niet geheel onbelangrijk, zelfmanagement wordt leuk; voor jou en je patiënten!

Zelf aan de slag met dit handige hulpmiddel?
Download het kaartje op A5-formaat.Kom er achter:
– in welke van de vier situaties je patiënt zit
– welk gedrag van jou het best passend is bij die situatie.

Gratis download

  • Vul hier je voornaam in ...
  • Vul hier je e-mailadres in ...
Over de schrijver
Reactie plaatsen