Waarom veel van jouw patiënten niet actief betrokken zijn bij hun eigen behandeling (2 van 2)
08 februari 2015 

Waarom veel van jouw patiënten niet actief betrokken zijn bij hun eigen behandeling (2 van 2)

In ons vorige blog heb je kunnen lezen dat ongeveer 40% van de chronisch zieken (nog) niet in staat is een actieve rol in de eigen zorg op zich te nemen (1).

Deze week kijken we naar nog een oorzaak:

De zorgprofessional is nog niet voldoende opgeleid
Een essentieel onderdeel van de zorg voor chronisch zieken is zelfmanagement met alles wat daarbij hoort: coördineren van eigen zorg, effectief communiceren met zorgverleners en gedeelde besluitvorming.

Deze benadering vraagt vooral om een coachende en ondersteunende rol van zorgprofessionals, en die lijken hiervoor nog niet voldoende opgeleid (1).

Ben je er nog?

Dat is even schrikken.

Maar dan nu het goede nieuws!

De mate waarin een patiënt geneigd is regie te voeren over zijn eigen gezondheid is te beïnvloeden en te stimuleren (1).

Zorgverleners die aandacht hebben voor zelfmanagementondersteuning en die zorg op maat leveren, stimuleren en ondersteunen hun patiënten om een meer actieve rol te spelen in hun eigen gezondheid (1).

3 tips om zelfmanagement bij je patiënt te bevorderen:
1. Laat je patiënten éérst inzien dat ze zelf een belangrijke rol kunnen spelen in hun eigen zorg.
2. Stel samen met je patiënt kleine, haalbare doelen. Het behalen van een doel werkt motiverend om de volgende stap te zetten.
3. Zorg dat je je eigen gedrag afstemt op de specifieke situatie van je patiënt. Dit kun je doen met behulp van het model van “situationele zorg*”.
* Meer hierover lees je in ons volgende blog “Situationele zorg: hoe betrek ik mijn patiënt?

(1) Minder zelfmanagementvaardigheden, dus meer zorggebruik? NIVEL, 2013

 

Deel je ervaring
Marcel en ik horen iedere dag van zorgprofessionals dat het lastig is patiënten te bewegen meer regie te nemen over hun eigen gezondheid.Wat is jouw grootste uitdaging bij de zorg voor (chronische) patiënten wanneer het gaat over zelfmanagement? En ook: waarin zou je heel graag beter willen worden als zorgprofessional?
Laat het ons weten zodat we je input kunnen gebruiken voor nieuwe blogs, ons nieuwe boek en onze praktijkgerichte trajecten.Onder de eerste 10 inzenders verloten we een exemplaar van Marcel’s boek!
Over de schrijver
Reactie plaatsen